Lombardkrediet: Pro’s en contra’s

26 november 2021

Wat is een Lombardkrediet?

Een Lombardkrediet is een lening op afbetaling waarbij u een effectenportefeuille in pand geeft bij de kredietverstrekker. Deze effecten kunnen zowel obligaties, fondsen, aandelen alsook cash zijn. De ontleningswaarde hangt af van het soort effect, bij aandelen ligt dit rond de 40-50% van de waarde van het onderpand, bij fondsen rond de 50-60% en bij defensieve obligaties loopt dit op tot 70-80%.

Een Lombardkrediet is een geschikt alternatief voor de klassieke hypotheeklening en een goede optie voor Vlamingen die vastgoed willen verwerven. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een Lombardkrediet?

Door Anne Meulemans 26/11/2021

Voordelen?

Ten eerste is een Lombardkrediet veel goedkoper in vergelijking met een traditionele hypotheeklening. De kosten liggen 95% lager. Daar waar je bij een hypotheeklening een aanzienlijk bedrag betaalt voor een heleboel kosten (administratiekosten, ereloon notaris,…), betaal je voor een Lombardkrediet bij de Deutsche Bank slechts 250 euro aan dossierkosten. Ook de rentevoeten zijn aanzienlijk lager. Daarnaast is het een snelle vorm van krediet. Bij een hypothecaire lening ben je al snel 6 à 12 weken bezig om alles administratief rond te krijgen, bij een Lombardkrediet duurt dit louter 1 à 2 weken.

De kosten liggen 95% lager

Nadelen?

Het grote nadeel van een Lombardkrediet is dat de effecten die als onderpand gegeven worden, ook minder waard kunnen worden. Indien de waarde tot onder een bepaald niveau zakt, dient men geld bij te storten om het risico te dekken. Daarnaast moet je ook al een aardig vermogen bijeengespaard hebben.

Weetje: De naam Lombard vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. De Lombarden speelden namelijk een belangrijke rol als kredietverleners en verspreidden zich vanaf de 12e eeuw over heel West-Europa.

Bron: CIB Vlaanderen

Delen

Wij maken graag tijd voor u

Maak gerust een afspraak of contacteer ons via het contactformulier